JongZeeuw | Restauratie van een woonboerderij
Architect, Architectuur, Architectenburo, Architectenbureau, Lingewaal, Herwijnen, JongZeeuw, Egbert de Jong, Marco de Zeeuw,  restauratie, scholenbouw, woningbouw, verbouw, restauratiearchitect, scholenarchitect, Kuijpers architecten, Herwijnen, Richard den Oudsten, Bart Hardorff, Betuwe, Rivierenland, Gelderland, Zaltbommel, Gorinchem, Leerdam, Tiel, West Betuwe, LHC Betuwe, Light House, nieuwbouw, interieur, ontwerp, tekenbureau, tekenburo, ontwerpbureau, ontwerpburo, Waaldijk, Schetswandeling, schetsgesprek, schetsoverleg, schets, tekening, overleg, interieur, bouwcombinatie De Zeeuw, verbouwing, verbouwen, Vuren,  DNA, DNA in de bouw,  energieneutraal, passief, passief bouwen, ben, pasreg, passief regionaal, KAN gemeente, kan-gemeente, Hellouw Brakel, Dalem, Werkendam, Sleeuwijk, Almkerk, Giessen, Andel, Rijswijk, Poederoijen,  Veen, Aalst, Aalburg, Zuilichem, Gameren, Bruchem, Zaltbommel, Hurwenen, Waardenburg, Haaften, Tuil, Beesd, Rumpt, Rhenoy, Acquoy, Asperen, Leerdam, Heukelum, Arkel, Deil, Enspijk, Tricht, Geldermalsen, Varik, Ophemert, Dreumel, Meteren, Rossum, Kerkdriel, Ammerzoden, Kerkdriel, Velddriel, Hedel, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Wadenoijen, Kerk Avezaath, Bergakker, De Eng, De Eng 2, De Eng II, vrije kavels, nota, energienota, energienota nulwoning, energienota 0 woning, energienota loos, duurzaam wonen, BEN woning, vrije kavel specialist, woning specialist, vrijstaande woning specialist, droomhuis, concept woning, bouwen, verbouwen, toegankelijkheid, IVL,
16338
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16338,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Restauratie van een woonboerderij

te Herwijnen
  • Steenuil boerderij te Herwijnen

Over dit project

Boerderij

Deze boerderij uit begin 1900 is aangemerkt als gemeentelijk monument. De boerderij is een goede weergave van het boerenleven in het begin van de 20e eeuw. Herstel en onderhoud was nodig, een deel van het achterdakschild was inmiddels ingestort. De restauartie is op terughoudende wijze uitgevoerd, waarbij het herstel dicht bij het oorspronkelijke materiaal is uitgevoerd. Veel aandacht is besteed aan het energiezuiniger maken van het gebouw en het levensloop bestendig maken van de boerderij. Bij het verbeteren van de energiezuinigheid zijn de maatregelen heel goed afgestemd op de oorspronkelijke constructie en de levenswijze van de bewoner. Zo is het actief sluiten van de luiken en gebruik van zware gordijnen maatgevend geweest voor het terughoudend isoleren van de beglazing. Ook bleek dat bewoner slechts een beperkt deel van de boerderij in de winter heel actief gebruikt, juist daar zijn de energiemaatregelen zeer optimaal uitgevoerd. Bij de restauratie zijn, met name in het achterhuis reeds maatregelen genomen om in een later stadium dubbele bewoning en mantelzorg mogelijk te maken. Met behoud van het gevoel te wonen in het agrarisch gebied.

Een restauratie waarvan we kunnen zeggen dat in de breedte de zorg voor het monument, het behoud van monumentale waarde, energiezuinigheid, duurzaamheid en levensloopbestendigheid goed aan de orde zijn gekomen.

Bakhuisje

Onderdeel van het erf is het oorspronkelijke bakhuis. Waar het eerst op de nominatie stond om te slopen is, mede gezien het enthousiasme over de resultaten van de boerderijrestauratie, besloten om het bakhuis te herstellen. Er zijn kleine verbeteringen aangebracht om het gebouwtje duurzamer te maken. In het oog springt het herstel van het stucadoorwerk. Het oude stucwerk was in zeer slechte staat en is verwijderd. Het nieuwe stucwerk is goed afgestemd op het onderliggende metselwerk. Het resultaat mag er echt zijn!

Hooischuur

De boerderij heeft zijn oorspronkelijke functie verloren. De oorspronkelije agrarische gebouwen worden nog beperkt gebruikt en verkeerden in slechte staat. Sommige delen zijn gesloopt, maar de hooischuur was met zijn hoogte en kloeke vorm heel beeldbepalend. Echter was de onderhoudsstaat zeer slecht. Spanten zijn hersteld, de gevels zijn vernieuwd en het zinkcompound dak is vernieuwd. In het pand nestelden steenuiltjes. Ter voorziening is buiten de broedtijd het werk uitgevoerd en is een nestkast voorzien op de locatie waar zij nestelden.

Category
energiezuinig bouwen, herbestemmen, restaureren, wonen
Tags
bakhuis, boerderij, Bouwcombinatie de Zeeuw, Herwijnen, restaureren