JongZeeuw | CPO Asperen – 12 woningen langs de Appeldreef
Architect, Architectuur, Architectenburo, Architectenbureau, Lingewaal, Herwijnen, JongZeeuw, Egbert de Jong, Marco de Zeeuw,  restauratie, scholenbouw, woningbouw, verbouw, restauratiearchitect, scholenarchitect, Kuijpers architecten, Herwijnen, Richard den Oudsten, Bart Hardorff, Betuwe, Rivierenland, Gelderland, Zaltbommel, Gorinchem, Leerdam, Tiel, West Betuwe, LHC Betuwe, Light House, nieuwbouw, interieur, ontwerp, tekenbureau, tekenburo, ontwerpbureau, ontwerpburo, Waaldijk, Schetswandeling, schetsgesprek, schetsoverleg, schets, tekening, overleg, interieur, bouwcombinatie De Zeeuw, verbouwing, verbouwen, Vuren,  DNA, DNA in de bouw,  energieneutraal, passief, passief bouwen, ben, pasreg, passief regionaal, KAN gemeente, kan-gemeente, Hellouw Brakel, Dalem, Werkendam, Sleeuwijk, Almkerk, Giessen, Andel, Rijswijk, Poederoijen,  Veen, Aalst, Aalburg, Zuilichem, Gameren, Bruchem, Zaltbommel, Hurwenen, Waardenburg, Haaften, Tuil, Beesd, Rumpt, Rhenoy, Acquoy, Asperen, Leerdam, Heukelum, Arkel, Deil, Enspijk, Tricht, Geldermalsen, Varik, Ophemert, Dreumel, Meteren, Rossum, Kerkdriel, Ammerzoden, Kerkdriel, Velddriel, Hedel, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Wadenoijen, Kerk Avezaath, Bergakker, De Eng, De Eng 2, De Eng II, vrije kavels, nota, energienota, energienota nulwoning, energienota 0 woning, energienota loos, duurzaam wonen, BEN woning, vrije kavel specialist, woning specialist, vrijstaande woning specialist, droomhuis, concept woning, bouwen, verbouwen, toegankelijkheid, IVL,
18793
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18793,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

CPO Asperen – 12 woningen langs de Appeldreef

Over dit project

Het plangebied is gesitueerd langs de Appeldreef in de gemeente Lingewaal en vormt de overgang van de bestaande, veelal eenvoudig vormgegeven projectmatige woningbouw uit begin jaren ‘90 en de op de jaren ‘30 geïnspireerde woningbouw woonwijk de Eng II.

 

Op basis van verschillende verkavelingsschetsen zijn er randvoorwaarden opgezet waar het plangebied aan moest voldoen.  Belangrijke voorwaarde hierbij was dat de invulling van de Appeldreef een echt “dorps” karakter kreeg met een gemengde woningtypologie. Daarnaast moest de maat en schaal van de woningen aansluiten op de bebouwing in de directe omgeving. Er is voor gekozen om de uit te geven kavels, dezelfde richting te laten volgen van de oorspronkelijke verkavelingstroken en de landschappelijke structuren.

Om dezelfde samenhang te waarborgen ten aanzien van de architectuur als de samenhang met de omgeving, was het belangrijk om goede richtlijnen op te stellen. Deze richtlijnen gaven een sterke basis voor een verzorgde architectuur die tegelijkertijd aansluit bij de omgeving.

 

Alle hoofdgebouwen van de 12 woningen zijn georiënteerd op de openbare ruimte waardoor er samenhang en geborgenheid rond de Appeldreef  ontstaat. De bouwmassa en gevelopbouw van de woningen versterkt dit beeld. De dakkapellen en bijgebouwen van sommige woningen zijn toegevoegd als ondergeschikt element in het geheel. Alle 12 de opdrachtgevers hebben de vrijheid gekregen om hun eigen Programma van Eisen op te stellen. Belangrijk uitgangspunt bij alle woningen was de woningen dusdanig ontwerpen en vormgeven dat ze levensloopbestendig waren met als mogelijkheid om de woning ook als mantelzorgwoning in te zetten. De specifieke woonbehoefte die hierbij past is in het ontwerp van de woningen meegenomen.

Category
architectuur, wonen
Tags
Asperen, Bessendreef, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, CPO