JongZeeuw | De Buitens van Van Iperen
Architect, Architectuur, Architectenburo, Architectenbureau, Lingewaal, Herwijnen, JongZeeuw, Egbert de Jong, Marco de Zeeuw,  restauratie, scholenbouw, woningbouw, verbouw, restauratiearchitect, scholenarchitect, Kuijpers architecten, Herwijnen, Richard den Oudsten, Bart Hardorff, Betuwe, Rivierenland, Gelderland, Zaltbommel, Gorinchem, Leerdam, Tiel, West Betuwe, LHC Betuwe, Light House, nieuwbouw, interieur, ontwerp, tekenbureau, tekenburo, ontwerpbureau, ontwerpburo, Waaldijk, Schetswandeling, schetsgesprek, schetsoverleg, schets, tekening, overleg, interieur, bouwcombinatie De Zeeuw, verbouwing, verbouwen, Vuren,  DNA, DNA in de bouw,  energieneutraal, passief, passief bouwen, ben, pasreg, passief regionaal, KAN gemeente, kan-gemeente, Hellouw Brakel, Dalem, Werkendam, Sleeuwijk, Almkerk, Giessen, Andel, Rijswijk, Poederoijen,  Veen, Aalst, Aalburg, Zuilichem, Gameren, Bruchem, Zaltbommel, Hurwenen, Waardenburg, Haaften, Tuil, Beesd, Rumpt, Rhenoy, Acquoy, Asperen, Leerdam, Heukelum, Arkel, Deil, Enspijk, Tricht, Geldermalsen, Varik, Ophemert, Dreumel, Meteren, Rossum, Kerkdriel, Ammerzoden, Kerkdriel, Velddriel, Hedel, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Wadenoijen, Kerk Avezaath, Bergakker, De Eng, De Eng 2, De Eng II, vrije kavels, nota, energienota, energienota nulwoning, energienota 0 woning, energienota loos, duurzaam wonen, BEN woning, vrije kavel specialist, woning specialist, vrijstaande woning specialist, droomhuis, concept woning, bouwen, verbouwen, toegankelijkheid, IVL,
17092
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17092,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

De Buitens van Van Iperen

te Leerdam

Over dit project

In opdracht van de projectontwikkelaars Looye Vastgoed bv en Vabo Vastgoed gaat er op een geweldige plaats aan de rand van Leerdam, de eerste twee van vier hofjes gerealiseerd worden, Dit is op het voormalig transportbedrijfsterrein, bij het Laantje van Van Iperen.

 

PLANOPZET

De Buitens van Van Iperen voorzien in een ruim opgezet plan met allure. Er is voor gekozen oude structuren in tact te laten door het Laantje van Van Iperen als hoofdweg te blijven benoemen en het ingeklemde plangebied op te delen in hofjes. Uitgangspunt bij deze hofjes is, dat de woningen geformeerd worden rondom een hof en tussen de hofjes een open ruimte ontstaat. De open ruimte zorgt voor transparantie vanaf het Laantje van Van Iperen naar het buitengebied.

De hofjes krijgen allen een eigen karakter mee. In woonbeleving, in woondifferentiaties en in thematisering. De hofjes vormen verkeersluwe gebieden, wat ruimte geeft aan ontmoeting en spel. Zij sluiten telkens aan op het Laantje van Van Iperen.

Tussen de hofjes worden openbare gebieden gevormd. Hier worden wandel- en fietspaden aangebracht zodat bewoners en omwonenden in staat zijn contact te maken met het open gebied langs Klein Oosterwijk en de Lingedijk.

 

Hof 3, Het Oranjehof

In dit hof zijn rijwoningen gesitueerd, welke de vorm van het hof vormen.

Belangrijk uitgangspunt is, dat dit het hof van het spel en de ontmoeting betreft. Het samenstel van bewoners zal zeer gemêleerd zijn. Kinderen, jonge bewoners, ouders, alleenstaanden en ouderen vinden in dit hof hun plek. Het openbaar gebied, het hof, is hierbij de ontmoetings- en speelplaats. Het hof wordt autoluw uitgevoerd met alleen ruimte voor incidenteel laden en lossen bij de woning. De inrichting van het hof speelt in op de ontmoeting en het spel.

De woningen worden direct aan het openbare hof gebouwd. De ruimte tot de erfgrens is minimaal, hooguit ruimte voor een kleine opstap. Om de interactie tussen woning en openbaar hof zo optimaal mogelijk te maken wordt er een zone van 2-2,50 meter gereserveerd voor een veranda aan de woning. De woningen worden in rij uitgevoerd met een langskap, maar kennen op een aantal punten een uitzondering door appartementen met een dwarskap. De architectuur van de woningen is eigentijds en modern, strak en verfijnd van detail.

Dit deelgebied vormt de overgang tussen de Lingedijk en het Laantje van Van Iperen. Het gebied van hof 4 is gelegen in een kom, ingesloten tussen de Lingedijk, het Laantje van Van Iperen en de hooggelegen joodse begraafplaats. De hoogteverschillen zijn groot. In de ontwikkeling van het plan is het idee ontstaan voor een hof, diep gelegen in deze kom, ingesloten door de hooggelegen dijk en begraafplaats en afgesloten door de bebouwing van het Oranjehof.

Thematisch is hier het idee voor het Verborgen Hof ontstaan.

 

Het verborgen Hof

In het Verborgen Hof worden rijwoningen in de middeldure klasse opgericht. Deze rijwoningen zijn ruim van opzet en de architectuur krijgt veel aandacht om de algemeen bekende sfeer van een hof uit te dragen.

De rijwoningen worden opgedeeld in twee blokken, waarbij het oostelijke blok in lijn volgt aan het Laantje van van Iperen. Het westelijke blok volgt de lijn van de hoger gelegen begraafplaats. In het vrijgekomen midden gedeelte worden de parkeerplaatsen voor het hof ondergebracht. Om het hofidee niet teniet te laten gaan door het parkeren is ervoor gekozen om de rijwoningen een kleine meter hoger te plaatsen dan het parkeren en zorgvuldig met de groeninpassing op het idee in te spelen.

De rijwoningen pakken de traditionele sfeer van de hofwoningen over. In architectuur wordt gezocht naar een eigentijdse, sobere en strakke benadering van deze traditionele sfeer.

Category
wonen
Tags
De Buitens van Van Iperen, Laantje van Van Iperen, Leerdam