JongZeeuw | CPO Columbuskwartier
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, CPO, Sir55, JongZeeuw architecten en adviseurs, Almere, Columbuskwartier
17806
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17806,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

CPO Columbuskwartier

te Almere

Over dit project

In opdracht van SIR 55 is een ontwerp vervaardigd voor de bouw van 12 woningen in het Columbuskwartier in Almere. Dit project is gerealiseerd binnen de kaders van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap CPO. Deze werkwijze gaat uit van het vormen van een groep gelijkgestemde personen, welke een wens hebben om gezamenlijk een woning te realiseren. Belangrijke voordelen van deze organisatievorm ten opzichte van het individueel bouwen vormt het inkoopvoordeel voor kavel en woning, de kruisbestuiving tussen verschillende opdrachtgevers, de saamhorigheid en het komen tot een eenduidige architectuur. Nadelen zijn ook te benoemen zoals een trager proces en de kwetsbaarheid door verschillende ideeën.

Voor de woningen in het Columbuskwartier is het proces heel voorspoedig verlopen. Mede onze benadering in architectuur en organiseren heeft daar een positieve bijdrage aan kunnen leveren. Uitgangspunt betrof een patiowoning (SIR 55 is een organisatie welke zich richt op 55 plussers) welke levensloopbestendig diende te worden ontworpen, maar ook uitbreidingsmogelijkheden zou moeten kennen. Dit om aan de verschillende woonwensen te kunnen voldoen. We hebben een basisontwerp vervaardigd, waarbij een eenduidige architectuur gewaarborgd zou worden. Daarbij hebben opdrachtgevers veel mogelijkheden om individueel te variëren. In plattegrondgrootte, indelingen, een extra verdieping, keuken voor of achter en kozijnvariaties.

Uiteindelijk hebben de opdrachtgevers dit ook in de praktijk kunnen brengen. Hierdoor is veel variatie ontstaan in het individuele wonen en toch collectief eenheid behouden. Wij hebben ook gerealiseerd dat bewoners in de toekomst hun woning uit zouden kunnen breiden met een extra verdieping of een uitbreiding van de begane grond. Het is een goed geslaagd project wat feestelijk is ingeluid door wethouder Adri Duivesteijn van de gemeente Almere als voorbeeld project voor CPO in Almere.

Category
wonen
Tags
Almere, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, CPO, patio, patiowoning, Sir55