JongZeeuw | Rijksmonument Delkant 3
Architect, Architectuur, Architectenburo, Architectenbureau, Lingewaal, Herwijnen, JongZeeuw, Egbert de Jong, Marco de Zeeuw,  restauratie, scholenbouw, woningbouw, verbouw, restauratiearchitect, scholenarchitect, Kuijpers architecten, Herwijnen, Richard den Oudsten, Bart Hardorff, Betuwe, Rivierenland, Gelderland, Zaltbommel, Gorinchem, Leerdam, Tiel, West Betuwe, LHC Betuwe, Light House, nieuwbouw, interieur, ontwerp, tekenbureau, tekenburo, ontwerpbureau, ontwerpburo, Waaldijk, Schetswandeling, schetsgesprek, schetsoverleg, schets, tekening, overleg, interieur, bouwcombinatie De Zeeuw, verbouwing, verbouwen, Vuren,  DNA, DNA in de bouw,  energieneutraal, passief, passief bouwen, ben, pasreg, passief regionaal, KAN gemeente, kan-gemeente, Hellouw Brakel, Dalem, Werkendam, Sleeuwijk, Almkerk, Giessen, Andel, Rijswijk, Poederoijen,  Veen, Aalst, Aalburg, Zuilichem, Gameren, Bruchem, Zaltbommel, Hurwenen, Waardenburg, Haaften, Tuil, Beesd, Rumpt, Rhenoy, Acquoy, Asperen, Leerdam, Heukelum, Arkel, Deil, Enspijk, Tricht, Geldermalsen, Varik, Ophemert, Dreumel, Meteren, Rossum, Kerkdriel, Ammerzoden, Kerkdriel, Velddriel, Hedel, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Wadenoijen, Kerk Avezaath, Bergakker, De Eng, De Eng 2, De Eng II, vrije kavels, nota, energienota, energienota nulwoning, energienota 0 woning, energienota loos, duurzaam wonen, BEN woning, vrije kavel specialist, woning specialist, vrijstaande woning specialist, droomhuis, concept woning, bouwen, verbouwen, toegankelijkheid, IVL,
17919
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17919,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Rijksmonument Delkant 3

te Gameren

Over dit project

Het rijksmonument Delkant 3 heeft een belangrijke plaats in het dorp Gameren. Gelegen in de oude kern van Gameren aan een groen parkje ligt het op een oude verhoging in het dorp. Van oorsprong een statige boerderij is het de laatste decennia sterk in verval geraakt. Het oude, hoge achterhuis herbergt nog de originele ruif voor de paarden. Het voorhuis kent nog vele originele details, zoals de oude vloeren, de kozijnen en binnenluiken en de oude balklagen in het zicht.

Het pand is omgevormd tot een woonhuis. Daarbij zijn de originele details gerespecteerd en in sommige gevallen weer hersteld. Bij het maken van het grondplan is rekening gehouden met de plaats van oude details zoals de ruiven, de oorspronkelijke gruppenstal en de oude wasplaats. Hier in met de indeling op ingespeeld. De oude gruppen zijn met straatwerk patronen weer in beeld gebracht. Om het pand ook leefbaar te maken zijn een aantal ingrepen gedaan. Daarbij zijn we zeer terughoudend te werk gegaan. Er zijn een aantal kozijnen toegevoegd aan de tuinzijde welke terugliggend zijn aangebracht. Het pand is ook energiezuiniger gemaakt, waarbij veel gebruik is gemaakt van bestaande waarden zoals binnenluiken en buitenluiken.

Ook het erf en de erfbebouwing is wederom op orde gebracht. De oude hooiberg is in ere hersteld en als buitenberging bruikbaar gemaakt. Oude structuren in de tuin, zoals het gras, de grindpaden, hoogstamfruitbomen en de siertuin zijn ingebracht.

Het eindresultaat mag er zijn. Een monument is voor de komende decennia weer goed op orde.

Category
restaureren, wonen
Tags
Delkant, erfbebouwing, Gameren, hooiberg, monument, restauratie, rijksmonument